LINIEHOOFD

KINDERDAGVERBLIJF, 2000-2004

Participatie project: ontwikkeling i.s.m. gebruikers.
Ecologisch, duurzaam bouwen project: hoge isolatie en duurzame materialen (leem, gasbeton fundering, cellulose isolatie, EPDM dakbedekking, FSC-hout, gemeenschappelijk laagtemperatuur verwarmingssysteem, hergebruik-hout voor gevel- en dak-bekleding).
Flexibel bouwen project: flexibele inrichting voor wisselend gebruik.
Zonne-energie project: kas, als speelhal en entree en als thermische buffer.
Natuur- en millieu-educatie project: educatieve onderdelen geintegreerd in het ontwerp.
Het kinderdagverblijf is gesitueerd op een vrij smalle kavel.
Het ontwerp bestaat uit vijf groepsruimten voor verticale groepen. Elke groepsruimte heeft een eigen erker en terras aan de oostzijde van het gebouw, gericht op de ochtendzon. De groepsruimten en de bijbehorende vertrekken bevinden zich in een goed geisoleerd deel van het bouwvolume. Het andere deel is een ongeisoleerde kas-achtige ruimte als entree en speelhal, gericht op de middagzon. Meestal is deze ruimte warm genoeg als speelhal met bijzondere kwaliteiten. In de wintermaanden wordt het een relatief warme buitenspeelplaats en een thermische bufferruimte,waar het zo’n vijf graden warmer is dan buiten.
Beschermd tegen regen en wind kunnen de kinderen ‘buiten’ spelen. Zo verbindt de kas buiten en binnen nog sterker met elkaar. Daarnaast wordt de tuin naast de kas ingericht met ‘buitenkamers’ zoals een tuinbouwkasje, een picknickplaats, een waterspeelplaats, een dierentuintje enz. De temperatuur in de kas wordt beheerst door het grote volume (hoogte), de grote luchtramen en zonwering.
Voor de bekleding van de houtskelet-bouw gevels en dak van het gebouw zullen we een speciale toepassing ontwikkelen van hergebruik-hout. De kas bestaat uit enkel (gelaagd) glas in standaard kassenbouw-profielen. De fundering is een gasbeton-plaatfundering zodat heien niet nodig is.
PROJECTEN PETER WIENBERGPROJECTEN KWSAPROJECTEN ARJAN KARSSENBERGHOME