LINIEHOOFD
PROJECTEN KWSA

ZES WONINGEN MET ATELIERS TE EVA LANXMEER, CULEMBORG, 2008-2009

Participatie project: ontwikkeling i.s.m. particuliere opdrachtgevers; een concept met zes op maat gemaakte woningen.

Ecologisch, duurzaam bouwen project: hoge isolatie (EPC=0,5) en duurzame materialen (leem, cellulose isolatie, EPDM dakbedekking, FSC-hout, vloerverwarming op gemeenschappelijk laagtemperatuur verwarmingssysteem, warmtepompboilers en PV-panelen).

In 2009 is de derde strook kaswoningen opgeleverd. Het project bestaat uit zes woningen met daarover een kas. Door de bescherming van de kas kan de terras-tuin langs de woning en het dakterras op de woning een groot deel van het jaar gebruikt worden. Het totale gebruiks- oppervlak van de woning wordt hierdoor aanzienlijk uitgebreid. Door de vrijstaande situering van de woningen met de kassen daartussen ontstaat een lange overdekte terras-tuin langs de woning met bijzonder veel zonlicht inval. Dit overdekte ‘buiten’- gebied is geschikt voor wonen, werken, tuin, terras enz. Zo wordt de tuin een onderdeel van de leefruimte van het huis.

De bijzondere materialisering en uitwerking van de woning was mogelijk omdat gevels en dak voor een groot deel door de kas beschermd worden. Natuurlijke materialen met een eenvoudige detaillering zijn de uitgangspunten. De entrees met kleine voortuinen bevinden zich aan de zuidwestzijde. De zuidoostzijde is de overdekte terras-tuin zijde met een geheel te openen glasgevel naar de woonruimte. De noordoostzijde is de achtertuin-zijde waaraan de woonvertrekken liggen. Hier gaat de overdekte tuin over in privé tuin en gemeenschappelijke tuin.

HOMEPROJECTEN ARJAN KARSSENBERGPROJECTEN PETER WIENBERG