LINIEHOOFD

ZEVEN WONINGEN/ATELIERS (NIEUWE KASWONINGEN) EERSTE FASE, TE EVA LANXMEER, CULEMBORG, 2003-2006

Participatie project: ontwikkeling i.s.m. particuliere opdrachtgevers; een concept met vijf op maat gemaakte woningen.

Ecologisch, duurzaam bouwen project: hoge isolatie (EPC=0,5) en duurzame materialen (leem, cellulose isolatie, EPDM dakbedekking, FSC-hout, vloerverwarming op gemeenschappelijk laagtemperatuur verwarmingssysteem, warmtepompboilers en PV-panelen).

Over de vijf woningen en twee ateliers is een kas geplaatst. De terras-tuin langs de woning en het dakterras op de woning kan door de bescherming van de kas veel gebruikt worden. Lange overdekte terras-tuinen langs de vrijstaande woningen zorgen voor bijzonder veel zonlicht inval. De tuin is zo een onderdeel van de leefruimte van het huizen. Omdat gevels en dak voor een groot deel door de kas beschermd worden hebben we veel natuurlijke materialen met een eenvoudige detaillering kunnen gebruiken. Bij de entrees zijn kleine voortuinen. De overdekte terras-tuin heeft een geheel te openen glasgevel naar de woonruimte. De noordoostzijde is de achtertuin-zijde waaraan de woonvertrekken liggen. Hier gaat de overdekte tuin over in privé tuin en gemeenschappelijke tuin.

De woningen bestaan voornamelijk uit één verdieping en hebben zo zeer veel relatie met de kas, tuin, gemeenschappelijke tuin en het waterwin-gebied. Aan de verdieping ligt het grote, door de kas overdekte dakterras. De kas is, zowel bij heel koud weer als bij grote warmte, een thermische buffer. Tevens wordt de door de zon voorverwarmde lucht in de kas gebruikt voor de ventilatie van de woning, waardoor het energie-verbruik verminderd wordt. Door de buffer-werking van de kas wordt in de winter het energieverlies beperkt en in de zomer wordt door massa de woning meer koel gehouden. De woningen zijn aangesloten op een gemeenschappelijk laag-temperatuur-verwarmingssysteem met vloerverwarming. Warmtepompboilers verzorgen de warmwatervoorziening.

PROJECTEN PETER WIENBERGPROJECTEN KWSAPROJECTEN ARJAN KARSSENBERGHOME