LINIEHOOFD
PROJECTEN KWSA

SENIOREN KASWONINGEN, VOORLOPIG ONTWERP, 2003-2004

De eigenschappen van kaswoningen zijn uitermate geschikt voor seniorenwoningen. Uitgangspunt: het behoud van het bestaande landschappelijke karakter van de kavel: stroken polderland met sloten en kassen. Onderzoek: hergebruik van de kassen door er woningen in of tegenaan te bouwen of nieuwbouw kassen over of tegen woningen.

De woningen bevinden zich in een kas met daarin overdekte tuinen en terrassen. Hierdoor hebben alle woningen een sterke relatie met buiten. Een grote glas-pui richt de woning op deze bijzondere buitenruimte. Daarnaast heeft elke woning nog een echte buitenruimte in de vorm van een terras of balkon buiten de kas. Zo is er een diversiteit aan verblijfplaatsen, buiten, binnen en in de kas. De woningen kunnen op een bijzondere manier afgewerkt en gedetailleerd worden omdat ze geheel in een kas staan, dus vrij van directe regen of wind.

De kassen kunnen beschouwd worden als een verlengstuk van de woningen, extra verblijfsgebied waarin allerlei verschillende functies gesitueerd kunnen worden. Het gedeelte bij de woning kan prive gebruikt worden, de rest gemeenschappelijk met bijvoorbeeld delen voor groenten- en bloemenkweek en delen voor planten, bomen en terrassen.

HOMEPROJECTEN ARJAN KARSSENBERGPROJECTEN PETER WIENBERG